Q Magazine | Publicat la 17:44 | 23.04.2012 | 1 comentarii

Pe urmele lui Emil Racoviţă - Călătorie în Antarctica

Belgica1web
de Diana Şerban

La începutul acestui an, Cristian Lascu împreună cu alți trei români au plecat pe urmele lui Emil Racoviță în Antarctica.

De ce? Ca să facă un film documentar despre marele cercetător român. Dincolo de documente, după o astfel de călătorie rămân poveştile pentru care şi Jules Verne ar fi fost invidios.

Cercetător de carieră Cristian Lascu este geolog, cercetător la Institutul de Speologie „Emil Racoviță” al Academiei Române şi redactor-şef al revistei National Geographic România. Când vorbeşti cu el, îți dai seama că ai în fața ochilor un om care s-a dăruit naturii şi care spune mândru că este în concediu de o viață, pentru că profesiunea i-a fost şi hobby, s-au ales încă din adolescență. În Antarctica a plecat ca membru al echipei filmului documentar Exploratorul, care va avea premiera anul acesta. Filmul va aduce o nouă viziune asupra personalității şi activității lui Emil Racoviță şi este o colaborare între Fundația Arte Vizuale şi Casa de producție Terra Incognita, cu sprijinul Consiliului Național al Cinematografiei.

Dincolo de civilizație începe spectacolul naturii Drumul până în Antarctica durează patru zile. Îmbarcat pe nava Plancius, în Portul Ushuaia din Țara de Foc, a început aventura spre tărâmul ghețurilor, respectând în cea mai mare parte traseul navei Belgica, în care călătorise şi Emil Racoviță acum mai bine de 100 de ani. Plancius a fost o navă-hotel care le asigura turiştilor cele mai bune condiții de călătorie. Din Ushuaia au plecat pe Canalul Beagle, pe care călătorise şi Charles Darwin, prin Pasajul Drake, care este tot timpul foarte neliniştit. Aici se întâlnesc cele două oceane, Atlantic şi Pacific. „Ieşind pe punte, aveam spectacolul acela fantastic al marilor valuri cu crestele înnebunite şi albatroşii care le ciupeau.

Aceasta a fost prima întâlnire cu fauna de acolo.” Ajuns pe pământul înghețat, experiențele de neuitat s-au ținut lanț: „Am petrecut o noapte pe gheață sub cerul liber, în sac de dormit, la minus 10-15°C. Nu era frig, pentru că sacii erau foarte buni. În felul acesta am prins scurta noapte deplină. Acolo, vara apusul este foarte întârziat, pe la 10 încă e destulă lumină.” Din aceeaşi serie fac parte şi baia în apa rece la -1°C, precum şi vizita pe insula denumită de Racoviță Cobălcescu, după numele maestrului său în ştiințele naturii, geologul Grigore Cobălcescu. „Este o insulă bătută de vânturi, plină de pinguini Chinstrap, aceeaşi specie pe care a găsit-o Racoviță, şi foci, care erau destul de nervoase că le deranjez siesta. În 100 de ani nu s-a schimbat nimic”. Cristian Lascu nu va uita nici liniştea antarctică: „Din când în când plescăia o coadă de balenă, dar cel mai impresionant era când venea ecoul unor tunete îndepărtate exact cum auzi la noi ecoul tunetelor de vară. Erau munți de gheață care se prăvăleau”.

Florentin Smarandache
21.01.2016, 22:37

Ma bucur sa aud despre cercetatorii romani!

In perioada 19-28 decembrie 2015 am fost si eu intr-o expeditie in Antarctica si am scris acest foto-video jurnal, plus un album de fotografii:

http://fs.gallup.unm.edu/Antarctica-jurnal.pdf

http://fs.gallup.unm.edu/AntarcticaTheEmpireOfWhiteness.pdf

http://fs.gallup.unm.edu/AntarcticaTheEmpireOfWhiteness.pptx

Comentariul dumneavoastră
Sectiuni: ACTUAL, POLITICĂ, ECONOMIE, EXTERNE, INTERVIU, COVERSTORY, SPORT, SĂNĂTATE, TECH & NET, CULTURĂ, Actualitate: Ce nu se vede la TV, Galerie foto, Video


Servicii: Ultima ora, RSS feeds, Mobile, Revista: Abonamente, Redactia

Info plus: Curs valutar Editorial: Blog Floriana Jucan


Continutul www.qmagazine.ro reproduce, partial sau integral, fara a fi identic, continutul revistei “Q Magazine”.


Publicitate

Pentru oferte de publicitate, detalii legate de format si alte informaţii, contactaţi-ne la 021 230 39 91 sau la adresa de email office@qmagazine.ro